Onze Scoutinggroep, opgericht op 29 juni 1945, was een initiatief van de heer Paret uit Smitshoek en burgermeester van Barendrecht Jhr. Beelaerts van Blokland, naar wie we vernoemd zijn als Scoutinggroep.
Over de burgemeester
Jhr. (jonkheer) Vincent Pieter Adriaan Beelaerts van Blokland (1889 – 1970) werd geboren in Den Haag. In 1919 werd hij burgemeester van Heerjansdam. De jonkheer werd waarnemend burgemeester van Barendrecht na het terugtreden van burgemeester Bax op 1 november 1940. Op 1 augustus 1941 werd Beelaerts van Blokland burgemeester van Barendrecht. Dit bleef hij tot 25 mei 1943, toen hij door de Duitsers op staande voet werd ontslagen. Na de bevrijding werd Jhr. Beelaerts van Blokland op 11 mei 1945 door het Militair Gezag herbenoemd als burgemeester vaqn Barendrecht. In juni 1945 keerde hij vanuit Laag-Keppel op de fiets terug naar het dorp. Hij bleef burgemeester tot 1954. In de naoorlogse periode was hij geliefd bij de bevolking van het dorp.
Jhr. Beelaerts van Blokland was Nederlands-hervormd. Hij was lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland.
In het begin
Tijdens de bezetting was deze vorm van jeugdwerk, die immers was opgezet door de Britse officier Lord Baden-Powell, door de Duitsers tot verboden organisatie verklaard en werd meteen opgeheven. De bezittingen, voor zover men die niet had kunnen verbergen, waren in vele gevallen door de jeugdbeweging van de NSB, de Nationale Jeugdstorm ingepikt.
Na de oorlog wordt in Barendrecht de padvinderij weer met veel plezier en enthousiasme opgezet. Nu kunnen de kinderen weer in volle vrijheid genieten van het padvindersleven.
Het clubhuis
De vereniging begon in 1945. Op de zolder van villa Bijdorp aan de Voordijk komen de jongens van de Welpen elke zaterdag bijeen.
Daarna aan de Graaf Adolfstraat in Barendrecht (Ziedewij) naast speeltuin "De Oranjetuin". Het houten gebouw was in 1968 neergezet. In 1976 werd het gebouwtje vergroot. De stam had een "stamhut" wat los stond van het clubhuis. Hieronder wat foto's uit de oude doos:
De plannen om begin 2000 te verhuizen naar nieuwbouw in de wijk Bijdorp lagen toen al op de plank. De reden voor vertrek van sportpark Ziedewij was in verband met de uitbreiding van de hockeyvelden. Deze uitbreiding is er echter nooit gekomen. In 2007 werd door de hockey uitgeweken naar een andere locatie, sportcomplex De Doorbraak. Na de sloop van het clubhuis heeft het terrein voor lange tijd geen bestemming gehad. Tot in 2013 de grond, samen met twee hockeyvelden, bouwrijp wordt gemaakt voor de bouw van huizen. In 2015 werden de eerste huizen aan het Amaliaplantsoen opgeleverd.
Twee weken na de brand hadden we gelukkig al vervangende huisvesting. Dit was een loods aan Voordijk 413 te Barendrecht. Deze loods was ongeveer een half jaar daarvoor door de gemeente aangekocht. Voorheen zat hier een zonweringsbedrijf met een showroom en werkplaats. De loods stond op de nominatie om gesloopt te worden, maar kon tot het tijdstip van sloop, na de zomervakantie, door onze groep als clubgebouw worden gebruikt. De Verkenners fietsten vaak naar het nabijgelegen Vrijenburgerbos. De wijken om de loods heen (Vrijenburg, Meerwede) waren nog niet gebouwd, dus konden we ver uitkijken over grasweiden.
Gesprekken met de gemeente over herhuisvesting begonnen al in 1987. Vele mogelijke bouwlocaties werden bestudeerd en ook weer afgewezen om diverse redenen. Zo behoorden onder andere het Zuidelijk Randpark en de ligweide van voormalig zwembad het Keerpunt tot de opties. Meerdere ontwerpen passeerden de revue en meerdere verantwoordelijke wethouders hielden zich er mee bezig. Door de brand kwamen de plannen in een stroomversnelling. In mei 2000 ging de eerste paal in de grond in Bijdorp-Oost. Na 110 supersnelle bouwdagen kon in december al begonnen worden aan de afwerking van het interieur.
Op zaterdag 10 februari 2001 werd het huidige clubhuis geopend. Er werd door verschillende sprekers aan gerefereerd, dat het een zonnige dag was toen het clubgebouw afbrandde. Ook toen, op vijf weken na twee jaar later, was het een zonnige dag bij de officiële opening van het nieuwe clubhuis. Een van de prominente gasten bij de opening was Jhr. drs. P.A.C. Beelaerts van Blokland, oud-commissaris der Koningin in Utrecht. Zoon van oud-burgemeester Jhr. Beelaerts van Blokland, oprichter van de groep. Junior zelf was destijds als tiener patrouilleleider en later vaandrig bij de Scouts.
De opening werd verder bijgewoond door S. Molenaar van Scouting Nederland. Voormalig-groepsvoorzitter Fop Mooijaart en oud-stichtingsvoorzitter J. Vermeiden ontvingen voor hun grote inzet voor het plaatselijke scoutingwerk het zilveren waarderingsteken van de landelijke scoutingorganisatie.
De vele bezoekers van het openingsfeest moesten lang wachten voor het gesloten hek van het terrein. Uiteindelijk bracht een parachutist een sleutel, waarmee voormalig-wethouder Schoehuizen de vergrendeling van de poort kon verbreken. Met een reuzenschaar werd een lint doorgeknipt.
De kampvuurkuil
In de eerste jaren in ons nieuwe clubhuis hadden we een kleine kampvuurkuil.
Deze maakte al snel ruimte voor een hele grote waar we met de hele groep tegelijkertijd in konden zitten. Op de Groepsdag in juni 2007 werd deze door burgemeester Van Belzen officieel geopend. Onder het toeziend oog van Vonkje, Drupje en mister Foam en natuurlijk alle jeugdleden en ouders.
Jubileumjaren
Bij een "normaal" zomerkamp gaat iedere speltak apart op kamp. Maar met een jubileumkamp gaan we met de gehele groep op kamp naar hetzelfde terrein. Dit vindt om de 10 jaar plaats.
Jubileumkamp 1995 met het thema The Flintstones was in T`harde. In 2005 waren we op jubileumkamp in Apeldoorn met als thema Koning Arthur. In 2010 gingen we op jubileum-weekend met het thema piraten op eiland De Tien Gemene Streken (Tiengemeten). Wegens moeilijkheden met het vinden van een goede locatie vond jubileumkamp van 2015 in 2016 plaats met als thema Vikingen. We waren toen in Baarn op Scouting-labelterrein Buitenzorg.
In 2005 stond heel het jaar in het teken van het 60 jarig jubileum. Bijna iedere maand was er wel iets speciaals. In de gang beneden onder de trap is op een bord alles nog te zien. Zo was er een vossenjacht op de middenbaan (zie foto hieronder) en gingen we met z`n allen een dagje naar attractiepark Duinrell. Daarnaast dus ook het jubileumkamp zoals je hierboven hebt kunnen lezen en er was een reünie.
Opening Betuwelijn
Bij de opening van de Betuwelijn op 16 juni 2007 op station Barendrecht maakten wij een erehaag. Zo stonden we oog in oog met toenmalig Koningin Beatrix.
De Beelaerdier
Een aantal jaren hadden we een eigen groepsblad, genaamd De Beelaerdier. Deze kwam 4 maal per jaar uit. Hij werd verspreid onder leden, aspirant-leden, oud-leden, sponsors en adverteerders. Iedere speltak had zijn eigen pagina(s) met een leuk stukje van een opkomst met foto`s. Met de komst van een website is de publicatie gestopt. En nu met de komst van Facebook is het boekje een beetje ouderwets. Hieronder enkele (oude) edities:
De speltakken
Ook de speltakken zijn niet altijd hetzelfde geweest. Op 29 maart 1978 is de Hobbitstam opgericht. Vanaf 1989 werd de groep een gemengde scoutinggroep, tevens de oprichting van de speltak Esta's. Dit was voor de meiden van 7 tot 11 jaar oud. In de jaren 80 werd de speltak Puppy's opgericht. Dit waren de jongens van 7 tot 9 jaar en daarna kwamen de Welpen wat voor jongens van 9 tot 11 jaar was. De Puppy's was een zelfverzonnen speltak met de reden een beter spelaanbod te kunnen bieden met een kleiner leeftijdsverschil.
In 2009 vond er een re-organisatie plaats wat de speltakken betreft. Door scouting Nederland werd ingezet op gemengde Welpen speltakken van 7 tot 11 jaar met het doel dat jong en oud van elkaar kunnen leren. En gemengd zodat jongens en meisjes ook goed samen het scoutingspel kunnen spelen. Door scouting Nederland werd het Esta-thema niet meer aangeboden. Het Esta lokaal maakte plaats voor het Welpen-thema van Jungleboek.
Daarna waren er drie gemengde Welpen-speltakken genaamd de Sambhur Horde, Nathoe Horde en de Bamboe Horde. Door een tekort aan leiding en afname van het aantal jeugdleden viel in 2011 de Sambhur Horde helaas af.
In 2018 kregen de Puppy's hun comeback. Om het spelaanbod beter aan te laten sluiten op de leeftijden werd de vroegere speltak indeling Puppy's - 7 tot 9 jaar en Welpen - 9 tot 11 jaar terug ingevoerd. Echter wel beiden gemengd zonder daarbij de speltak Esta's voor de meisjes te hebben. Vier jaar Welpen bij dezelfde leiding in hetzelfde lokaal werd ook als een erg lange periode ervaren. Door kleinere stappen te hebben kan er een betere doorlopende leerlijn ingebouwd worden.